جبهه‌بندی مخالفان سوریه در کنفرانس ژنو 2

ارتش آزاد و ائتلاف مخالفان، در عمل آماده‌ی مذاکره با دولت سوریه هستند. آنها هم با توجه به تجربه‌ی دو سال گذشته به این نتیجه رسیدند که در سوریه قادر به پیروزی نیستند و خیلی هنر کنند بتوانند همین مناطق را حفظ کنند. در نتیجه آنها برای تفاهم با دولت سوریه آماده هستند.

– با سلام خدمت جناب دکتر دولت آبادی. نظر شما درباره کنفراس  ژنو 2 و نقش مخالف‌ها و معارض‌های سوریه در آن چیست؟چون همانطور که می‌دانید، مجامع بین المللی اعلام کردند که النصره را به رسمیت نمی شناسند. و نفس حضور ارتش آزاد یا ائتلاف مخالف‌ها در این نشست آیا باعث تشدید اختلاف بین النصره و ارتش آزاد می‌شود یا نه؟

 

– این دو جریان به وحدت نمی رسند زیرا هر کدام یک رویای مستقلی دارند. النصره به دنبال ایجاد یک ساختار افراطی غیر دموکراتیک درسوریه است و قطعا به این نتیجه نمی‌رسد چون سوریه هم ساختار و موقعیت جغرافیایی متفاوتی دارند و ساختار دموکراتیک غیردینی داشته است نه به معنی ضد دینی ولی به معنای ساختار سکولاری که همه این پدیده‌ها را در خود خای داده است. لذا آنها به جایی نخواهند رسید  زیرا ارتش آزاد هم تمایلات و گرایش‌های سیاسی غرب گرایانه دارد که این دو تا باهم جمع نمی‌شود. حتی در شرایط فعلی که در حوزه‌ها نظامی که دران مستقرهستند، اختلاف دارند و همدیگر را داخل محدوده‌های یکدیگر نمی پذیرند.

– آیا این اختلاف باعث نزدیکی ارتش آزاد به ارتش ملی سوریه می‌شود یا نه؟

 

– بله به خاطر این که آنها خیلی اهداف تعیین کننده‌ای ندارد و گرایش سیاسی که می‌گیرند و عنوان می‌کنند دولت انتقالی باشد و حافظ اسد نباشد؛ اما درعمل آنها آماده مذاکره با دولت سوریه هستند. آنها هم با توجه به تجربه دو سال گذشته به این نتیجه رسیدند که در سوریه قادر به پیروزی نیستند و خیلی هنر کنند بتوانند همین مناطق را حفظ کنند در نتیجه آنها برای تفاهم با دولت سوریه آماده هستند.

– گقته شده است که اسد تا سال 2016 در مسند قدرت باقی بماند این قضیه را در کنفرانس ژنو 2 چطور تفسیر می‌کنید؟ ایا این قضیه قابل مطرح شدن  است یا نه ؟در صورت مطرح شدن آیا موفق می‌شود؟

 

– آنطور که من می‌دانم در سال 2014 انتخابات ازاد برگزار می‌شود. آقای اسد از پشتوانه مردمی  برخوردار است و اگر نبود نمی‌توانست دوام بیاورد.

– پس شما اقای اسد را برنده انتخبات میدانید؟

 

– بله حتما همین طور هست و این یک مسئله روشن هست و شما ببینید یک حجم عظیمی از تروریست داخل سوریه است و اگر پشتوانه مردمی نبود دولت همان ماه اول سقوط می‌کرد.

– پروژه این همانه‌سازی و شبیه‌سازی برنامه سلاح شیمیایی با برنامه هسته‌ای ایران را شما چطور بررسی می‌کنید؟

 

– این دو نسبتی به هم ندارند و مسئله هسته‌ای ایران یک مسئله استراتژیک در نظام بین الملل هست ولی مقوله سلاح شیمیایی در سوریه یک مسئله تاکتیکی هست.

– آیا این‌ها نمی‌خواهند در کنفرانس ژنو 2، همانندسازی کنند؟

 

– این‌ها هر کاری که کنند این یک مقوله هست وقتی جنس مسئله استراتژیک نیست اهمیتی ندارد که این دو را با هم مقایسه کنیم.

– نقش آواره گان سوریه در انتخابات 2014 چه‌طور می‌تواند باشد و آیا نظام غرب نمی‌تواند کاری کند که این آواره گان نتیجه انتخابات  را تغییر دهند؟ شما اعتقاد دارید که اگر انتخابات آزاد باشد اقای بشار اسد پیروز می‌شوند نقش آواره گان را چه طور می‌بینید؟

 

– آنها تعداد زیادی ندارند نسبت به جمعیت 25 میلیونی سوریه به حساب نمی‌آیند.

– موجی که ایجاد می‌کند چه طور هست؟

 

– من فکر نمی‌کنم چون مناطقی که جمعیت زیادی دارند این مناطق نسبت به دولت پایدار ماندند. و آوارگان نیز اینگونه نیست که همه بخاطر دولت سوریه فرار کرده‌اند، بخشی هم از مناطقی فرار کردند که تحت کنترل تروریست‌هاست لذا بازگشت این‌ها خیلی هم به زیان دولت سوریه نیست.

– در صورت  به نتیجه رسیدن کنفرانس  ژنو 2، تضمین غرب برای این که بتوانند القاعده و النصره را بتوانند جمع کنند چیست؟

 

– هیچ تضمینی نیست و هیچ تضمینی هم نمی‌دهند و یک چیزی را شروع کردند ولی خیلی هم دراختیار آنها نیست. این‌ها را باید با فشار به عربستان و قطر و امارات اصلاح کرد و آنها باید دست بردارند.

– شما سفیر ایران در ترکیه بودید، نقش ترکیه را چه طور می‌بینید؟

 

– ترکیه نقش زیادی پیدا کرده البته این نقش از لحاظ سیاسی هم خیلی مثبت نبوده است و تئوری ترکیه نسبت به سوریه شکست خورده است. دو سال و اندی از وعده‌های که برای حل مسائل سوریه داده است گذشته است و هم چنان دولت سوریه دولت قدرتمندی هست و توانسته در مقابل عظیم ترین موج تروریستی بعد از جنگ جهانی دوم در منطقه مقاومت کند؛ که این چیز کمی نیست. به هر حال ترکیه از گروه‌های تروریستی حمایت کرده و می‌کند اما موفق نمی‌شود و باید کاری کنیم که ترکیه اشتباهتش را اصلاح کند و دست از این حمایت‌ها بردارد.

– آیا احتمال کشیده شدن بحران سوریه به داخل ترکیه هست یا نه؟

 

– جنس این قضیه طوری نیست که بتواند وارد ترکیه شود چون این دو تا مقوله است افراد و فرهنگ‌ها  اجازه این انتقال را نمی‌دهد.

– با توجه به گرایش اخوانی دولت ترکیه عرض می‌کنم؟

 

– به هر حال گرایشات اخوانی‌ها در تحولات اخیر در  جهان عرب موفق نبوده است چون مشکلات زیادی دارند و فکر نمی‌کنم که بتوانند در ساختارهای حکومت قدرت مطلوبی را بدست بیاورند. عملا رفتار جریانات اخوانی‌ها در چند سال اخیر آنها را در هیچ انتخاباتی موفق نمی‌کند و نکرده است. البته ترکیه تنش زیادی را خواهد داشت. و طعم تروریسمی که تقویت کرده خواهد چشید.

– آیا حضور ایران در ژنو2 را محتمل می‌دانید؟

 

– مهم نیست که آنجا باشیم، مهم این است که سوریه بدون ما به نتیجه نمی‌رسد. البته باید تلاش کنیم که آنجا باشیم که بهتر می‌توانیم از سوریه دفاع کنیم و از مسائل سیاسی و امنیتی منطقه دفاع کنیم واجازه ندهیم که فشار زیادی به روسیه و سوریه بیاید.

ارسال دیدگاه